Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (2024)

Table of Contents
Liveblog Hiermee sluiten we de liveblog af Wat zijn de hoogtepunten van de eerste festivaldag volgens Studio Brussel-presentatoren Sofie Engelen, An Lemmens en Thibault Christiaensen? Britse heavy metalroyalty op de Main Stage, met Judas Priest Drum-'n-bass op Graspop Metal Meeting werkt, bewijst Pendulum met uitpuilende Marquee Het weer maakt de sfeer: zonnestralen geven Graspopwei een stevige energieboost na de vele regen Organisatie roept mensen op zich te melden bij ondergelopen tenten Electric Callboy stuurt Graspop met verkleedpartijen en aanstekelijke schlagermetal de tweede festivalavond in Een weekend Graspop is duur: "Maar waarschijnlijk toch nog T-shirt kopen" Bekijk: noodplan camping kan voor enkele honderden mensen doorgaan, zegt burgemeester Kris Van Dijck: "Niemand wordt verplicht om de camping te verlaten" Vaste waarde Bruce Dickinson solo op Graspop Metal Meeting Volg het integrale concert van de Amerikaanse groep Turnstile bij Studio Brussel "Mensen moeten niet in natte slaapzak en tent slapen" Delen campings onder water: noodopvang voor getroffen kampeerders Bekijk: de regen en de modder staan het plezier van festivalgangers niet in de weg Organisatoren strooien stro in strijd tegen modder Van de nood een deugd maken: modderschuiven dan maar Burgemeester van Turnhout Paul Van Miert is al 30 jaar vrijwilliger op metalfestival Graspop Nieuw (en verplicht) sinds deze festivalzomer: prijsaffichering in euro naast de 'lokale festivalmunt' aan togen en eetstanden Organisatie deelt enkele beelden van Tool-show Weer of geen weer: metalliefhebbers verliezen hun humeur niet Gespot tussen alle zwarte outfit: witte raaf Elvis Festivalterrein heeft stevig te lijden onder zware buien De eerste festivaldag herbeleven? Scroll nog even door onze liveblog over donderdag Meest gelezen

Dossier Festivalzomer 2024

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (1)

Op de tweede festivaldag van Graspop Metal Meeting 2024 heeft de zon een langverwachte comeback gemaakt na bakken regen. De campings zijn op verschillende plekken onder water gelopen. Voor de getroffen festivalgangers die elders willen slapen, is er noodopvang in Dessel. Blikvanger van dag 2: de Duitse hype Electric Callboy.De festivaluitzending van Studio Brussel is elke dag live te volgen vanaf 16 uur.

Kirsten Sokol

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Hiermee sluiten we de liveblog af

Einde van de tweede festivaldag en einde van de liveblog op Graspop Metal Meeting 2024. De dag waarop het publiek in Dessel na bakken de regen opnieuw de zon heeft zien schijnen. Op de South Stage speelt de Amerikaanse heavy metalgroep Five Finger Death Punch nog tot 1.30 uur de laatste set van de dag.

Morgen brengen we in een nieuwe liveblog verslag uit van de derde festivaldag, die tricolore zal kleuren. 's Avonds spelen de Rode Duivels hun tweede groepsmatch op het EK voetbal tegen Roemenië. Dat zal te voelen zijn op Graspop Metal Meeting, want de organisatie plaatst een groot scherm. Headliners zijn Limp Bizkit en Bring Me The Horizon.

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (2)

@CPU-KarenVLPhotography

Wat zijn de hoogtepunten van de eerste festivaldag volgens Studio Brussel-presentatoren Sofie Engelen, An Lemmens en Thibault Christiaensen?

Festivalzomer 2024 "65-jarige frontman in topvorm, strak met een zwart mutske": hoogtepunten van Studio Brussel-presentatoren op dag 2 v... Sofie Engelen vond Bruce Dickinson het hoogtepunt van de avond.

Britse heavy metalroyalty op de Main Stage, met Judas Priest

De Britse band Judas Priest staat al voor de 8e keer op Graspop. Ze horen zeker bij het clubje pensioengerechtigde headliners die door de organisatie nog altijd hoog op de affiche wordt gezet Over hun status als grondleggers van de heavy metal valt uiteraard niet te discussiëren. Judas Priest bestaat al meer dan 50 jaar in verschillende bezettingen. Opvallende vaststelling: zanger Rob Halford is door de jaren heen meer en meer op Fly uit 'Kamp Waes' beginnen lijken.

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (4)

© CPU - Ymke Dirikx

Judas Priest bewijst waarom ze de headlinerplek nog altijd waard zijn, met een mix van klassiekers en nieuwe nummers uit hun 19e (!) album:'Invincible Shield'. Aan hun muzikale pensioen denken de Britten duidelijk nog niet.

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (5)

© CPU - Ymke Dirikx

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (6)

© CPU - Ymke Dirikx

Drum-'n-bass op Graspop Metal Meeting werkt, bewijst Pendulum met uitpuilende Marquee

Een van de blikvangers op de affiche is de Australische drum-'n-bassact Pendulum. Bij hun eerste passage op Graspop Metal Meeting mogen ze meteen de Marquee afsluiten met een liveset. Ook al is drum-'n-bass misschien wel de metaltak binnen de elektronische muziek: het blijft een gok van de organisatie. Een absoluut meer dan geslaagde gok, want in en rond de Marquee is er voor de start van de show al geen doorkomen meer aan. De diepe modderpoelen in de omgeving vergemakkelijken de passage niet, maar het talrijk opgenkomen publiek blijft wel de hele show staan.

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (7)

@CPU-KarenVLPhotography

Pendulum bestaat al meer dan 20 jaar en heeft al meermaals op Pukkelpop gespeeld. Ook bij het Graspoppubliek slaat hun energieke aanpak aan, zeker wanneer samples van The Prodigy in de mix worden gespeeld. Wie de tweede festivaldag met een stevig feest wilde afsluiten, had zeker geen spijt van zijn keuze voor de Marquee.

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (8)

@CPU-KarenVLPhotography

Organisatie roept mensen op zich te melden bij ondergelopen tenten

Onderkoeld, natte spullen of een ondergelopen tent? De Graspoporganisatoren roepen de festivalgangers dan op om zich te melden bij het informatiepunt aan de ingang van het festival. Dat laten ze weten op sociale media. “Daar weten ze wat te doen.” Volgens de organisatie heeft omstreeks 22.30 uur voorlopig nog niemand een beroep gedaan op de noodopvang.

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (10)

Electric Callboy stuurt Graspop met verkleedpartijen en aanstekelijke schlagermetal de tweede festivalavond in

‘Ganz toll’: dat is de beste omschrijving van de sfeer die de Duitse fenomeenband Electric Callboy opbouwt. Een vleugje après-ski, wat nineties, een streep metal en Duitse schlager: ze gooien het met succes in de mixer tot een uniek geheel.

Noem het schlagermetal of hardrock-kitsch: het is verdomd catchy en een instant shot positiviteit na de vele regen en modder. Zeker omdat de zon doorbreekt aan het begin van de set. “Dat is de eerste keer vandaag, dus ik denk dat dit een teken is”, aldus zanger Kevin Ratajczak.

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (11)

Wat volgt, is een muzikale wervelwind van ruim een uur waarin het aantal crowdsurfers niet te tellen is. Hartjesconfetti, fluolichten, vuurwerk, vlammen, knalroze micro’s: Electric Callboy spaart kosten noch moeite om complexloos entertainment in hun set te brengen. Bijna elk nummer gaat gepaard met een kostuumwissel, van blinkende discoballen op hun hoofd, tot fluojoggings en pruiken met een nektapijtje.

Kitsch op een bedje van zware gitaren: een groot publiek wordt daar nu eenmaal heel blij van. Dat heeft de Japanse groep Babymetal gisteren al bewezen. Het is geen verrassing dat hun duet met Electric Callboy, ‘Ratatata’ het nu live opnieuw geweldig doet. Een kort gastoptreden van de Japanse dames zit er niet in tijdens de set van de Duitsers, want Babymetal werd deze namiddag al op Pinkpop verwacht.

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (12)

Scoren doet Electric Callboy ook met de metalversie van danceklassieker ‘Everytime we touch’ van Cascada. De zompige Graspopwei wordt even een zomerse club. Verder steken de Duitsers de draak met hun eigen taal (“vreselijk toch, dat Duits), en maken ze met queervlaggen een statement voor “zijn wie je wil zijn, liefhebben wie je wil zolang je de muziek maar wil vieren samen met ons”.

Met ‘Vamos a la playa’ wordt het Graspoppubliek de tweede avond in gestuurd. Wie zijn batterijen is komen opladen, is klaargestoomd voor een lange festivalnacht. Wie er niet bij was vandaag, krijgt op Pukkelpop nog de kans om Electric Callboy te gaan ontdekken.

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (13)

Electric Callboy zou een ideale Songfestivalact zijn, maar in hun interview bij Studio Brussel hebben zangers Kevin en Nico laten vallen dat ze daar niet echt op zitten te wachten. Een samenwerking met Nederlander Joost Klein - nog zo'n stuiterbal die verschillende genres mixt tot een eigenzinnig geheel - zien ze wel helemaal zitten. "Het zou perfect bij ons passen, want we staan allebei open voor verschillende genres."

Bekijk: het interview van Electric Callboy bij Studio Brussel

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (14)

Videospeler inladen...

Een weekend Graspop is duur: "Maar waarschijnlijk toch nog T-shirt kopen"

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (15)

Videospeler inladen...

Bekijk: noodplan camping kan voor enkele honderden mensen doorgaan, zegt burgemeester Kris Van Dijck:

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (16)

Videospeler inladen...

"Niemand wordt verplicht om de camping te verlaten"

"Kampeerders worden niet verplicht om de camping te verlaten", verduidelijkt VRT NWS-journalist Saskia De Schutter, die ter plekke is.

"Wie te natte voeten heeft, onderkoeld is, een ondergelopen tent aantreft enzovoort kan naar de infostand aan de ingang van het festival trekken. In overleg met het Rode Kruis wordt dan bekeken wat je nodig hebt: een slaapplaats, een plek om je even op te warmen..."

Wie er nood aan heeft, kan ofwel op eigen houtje met de wagen, ofwel met georganiseerd vervoer naar de opvangplaats worden gebracht. "Dat zullen gemeentelijke infrastructuren zijn."

Vaste waarde Bruce Dickinson solo op Graspop Metal Meeting

Bruce Dickinson, frontman van Iron Maiden, is kind aan huis op Graspop Metal Meeting. Als vriend van het festival is hij de recordheadliner met zijn groep op het metalfestival. Voor het eerst sinds 2005 heeft Dickinson nieuw solowerk om voor te stellen. Hij heeft jaren gewerkt aan het album ‘The Mandrake Project’. Op Graspop Metal Meeting is Dickinson met zijn ijzersterke stem opnieuw warm onthaald.

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (17)

Foto: Annika Wallis voor Studio Brussel

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (18)

Foto: Annika Wallis voor Studio Brussel

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (19)

Foto: Annika Wallis voor Studio Brussel

Volg het integrale concert van de Amerikaanse groep Turnstile bij Studio Brussel

"Mensen moeten niet in natte slaapzak en tent slapen"

"Vanochtend en vanmiddag hebben we veel regen gehad. Daardoor zijn een aantal zones van een aantal campings onder water komen te staan", verduidelijkt burgemeester Kris Van Dijck op Radio2. "Vorig jaar was het te heet, nu is het te nat."

Bijgevolg zijn de organisatie en de gemeente preventief in gang geschoten om vanavond kampeerders op te vangen. "We willen niet dat mensen in een natte tent en een natte slaapzak moeten kruipen."

Alle betrokken diensten zijn momenteel bezig om de opvangplaatsen operationeel te maken. "Iedereen weet wat hem te doen staat." Op het festivalterrein zelf is alles onder controle, benadrukt de burgemeester. "De sfeer is optimaal en het regent niet meer."

Zowel de organisatie als de gemeente stellen infrastructuur ter beschikking waar mensen opgevangen kunnen worden. Die wordt momenteel operationeel gemaakt

Delen campings onder water: noodopvang voor getroffen kampeerders

Door de hevige regenval zijn een aantal zones op campings onder water gelopen. De organisatie en het lokaal bestuur voorzien - samen met alle hulpdiensten - noodopvang voor de getroffenen.

Het betreft voornamelijk campings Boneyard en Inferno. De organisatie voorziet opvanggelegenheid in nabijgelegen accommodaties waar mensen zich kunnen opwarmen.

Kampeerders die getroffen zijn (onderkoeld, natte spullen, ondergelopen tenten) kunnen zich aanmelden bij de infostand van de organisatie (aan de hoofdingang).

Bezoekers die de komende dagen nog afzakken naar Dessel kunnen niet blijven overnachten op de camping. Zij worden verzocht terug huiswaarts te keren na het festival of elders overnachting te voorzien.

De hevige regen verhindert alvast niet dat het festival gewoon doorgaat. De nodige maatregelen worden getroffen opdat de festivalweide de vele regen zou aankunnen.

Bekijk: de regen en de modder staan het plezier van festivalgangers niet in de weg

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (20)

Videospeler inladen...

Organisatoren strooien stro in strijd tegen modder

Het grootste deel van de festivalweide en de camping ligt er zompig bij door de vele regen. Om het modderprobleem aan te pakken, strooien de organisatoren stro op verschillende plekken.

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (21)

Van de nood een deugd maken: modderschuiven dan maar

De meeste festivalgangers wapenen zich tegen de regen en proberen vooral zo droog mogelijk te blijven. Andere bezoekers omarmen de weersomstandigheden, op een zeer letterlijke manier. Modderschuiven in ruil voor een pintje als traktatie? Waarom ook niet, dachten twee Nederlandse festivalgangers.

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (22)

Foto: VRT NWS

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (23)

Foto: VRT NWS

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (24)

Foto: VRT NWS

Burgemeester van Turnhout Paul Van Miert is al 30 jaar vrijwilliger op metalfestival Graspop

Een opvallende vrijwilliger op Graspop, en het is niemand minder dan de burgemeester van Turnhout Paul Van Miert (N-VA). Hij is al 30 jaar vrijwilliger, en stuurt een team op het terrein aan vanuit een controlepost. "Ik ben zelf ook een fan van het genre, maar de regenval zorgt deze editie wel voor heel wat problemen."

Lees er hier meer over:

Graspop Metal Meeting Turnhouts burgemeester Paul Van Miert al 30 jaar vrijwilliger op metalfestival Graspop: "Ben zelf ook fan van het genre" Van Miert (N-VA) stuurt vrijwilligers aan vanuit een controlepost. Foto: Paul Van Miert

Nieuw (en verplicht) sinds deze festivalzomer: prijsaffichering in euro naast de 'lokale festivalmunt' aan togen en eetstanden

Voor dit festivalseizoen heeft de sector nieuwe afspraken gemaakt met staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand (Open VLD). De festivals die een eigen cashless betaalsysteem hebben, zoals Graspop Metal Meeting met zijn 'skullies', moeten transparanter communiceren over de prijzen van eten en drinken. Daarom moeten alle prijzen aan de togen en eetstanden zowel in euro als in de lokale festivalmunt vermeld worden.

Op Graspop Metal Meeting hangen er in de drank- en eetstanden effectief vernieuwde prijslijsten. Al zijn die prijzen in euro in bepaalde standen geprint in rode inkt, waardoor ze niet altijd even goed leesbaar zijn, horen we bij festivalgangers. Aan de togen zijn beeldschermen voorzien die de omrekening van 'skullies' naar euro mogelijk maken. Die zijn duidelijk leesbaar.

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (26)

In rode tekst staan de prijzen in euro's aangegeven, naast het aantal 'skullies', de lokale munteenheid op Graspop Metal Meeting © Nathan Dobbelaere

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (27)

Aan de togen zijn beeldschermen voorzien om de omrekening van skullies naar euro's mogelijk te maken © Nathan Dobbelaere

Lees in dit artikel meer over de nieuwe regels rond de prijsaffichering op de festivals:

Festivalzomer 2024 Festivals moeten prijzen voor drank en eten duidelijk in eurovermelden (ook hoeveel het kost om je resterende bedrag... De prijzen moeten ook altijd in euro vermeld staan. Foto: Getty Images

Organisatie deelt enkele beelden van Tool-show

Tijdens de headlinershow van Tool gisterenavond werden de meeste concertfotografen geweerd. De fotografen van Graspop Metal Meeting zelf hebben wel enkele beelden kunnen maken, die verspreid zijn via sociale media.

Weer of geen weer: metalliefhebbers verliezen hun humeur niet

Op deze - voorlopig uitgeregende - tweede festivaldag verliezen de festivalgangers, die vroeg naar het terrein zijn gekomen, hun positief gevoel niet. Vooral aan de overdekte podia is er al veel sfeer te rapen. En verder is het zoeken naar creatieve manieren om zo droog mogelijk te blijven.

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (29)

(c) Ymke Dirikx

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (30)

(c) Ymke Dirikx

Gespot tussen alle zwarte outfit: witte raaf Elvis

In de onuitgesproken dresscode op Graspop Metal Meeting spelen zwart, jeans en t-shirts en vestjes van bands een hoofdrol. In de donkere mensenmassa zijn we op een witte raaf gespot: Elvis. Hij heeft vol overtuiging voor deze festivaloutfit gekozen, en daar heeft hij een goede reden voor.

Bekijk: witte raaf Elvis op Graspop Metal Meeting

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (31)

Videospeler inladen...

Festivalterrein heeft stevig te lijden onder zware buien

Na de buien op de eerste festivaldag gisteren heeft het in Dessel deze voormiddag bijna onafgebroken stevig geregend. Dat heeft gevolgen voor de staat van het festivalterrein. Het groene gras was gisteren naar de avond toe al geëvolueerd naar een modderpoel. In bepaalde zones is er geen grasspriet meer te bespeuren. Extra rijplaten of boomschors zijn door de organisatie niet aangebracht.

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (32)

Amateurbeeld

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (33)

Amateurbeeld

Aan het hoofdpodium ligt het gras er beter bij. Geen modderpoelen daar, wel de ene naast de andere grote plas in de zone rond de plastieken vloeren. Ook hier is voorlopig geen boomschors aangevoerd om de staat van het terrein te verbeteren.

Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (34)

Foto: VRT NWS

De eerste festivaldag herbeleven? Scroll nog even door onze liveblog over donderdag

Liveblog Festivalzomer 2024 Herbeleef dag 1 van Graspop Metal Meeting: Alice Cooper is perfecte opwarmer voor Tool, dat Graspop afsluit met groot... Foto: Annika Wallis - Studio Brussel

Meest gelezen

  1. Mobiliteit Opgelet voor wie door Lyon naar het zuiden rijdt deze zomer: vanaf dit jaar heb je een milieuvignet nodig 09:31
  2. Oorlog Rusland-Oekraïne Rusland voert (opnieuw) massale aanval uit op Oekraïense energiecentrales: "Vaak uren aan een stuk geen stroom" 10:47
  3. Meise Plantentuin Meise verwelkomt eeneiige drieling voor fotoshoot op reuzenwaterlelieblad vr 21 jun 17:03
  4. Europa Barcelona verbiedt tegen eind 2028 verhuur van appartementen aan toeristen 11:25
  5. Justitie Aangehouden vader en zoon ontkennen iets te maken te hebben met moord en verdwijning Belgisch koppel op Tenerife 11:27
  6. Leuven Lidl in Leuven voorlopig dicht door muizenplaag 11:50
  7. Frankrijk Frankrijk neemt stilaan afscheid van de tolpoort: hier moet je vanaf nu opletten voor de 'onzichtbare tolweg' vr 21 jun 05:28
  8. Blankenberge Gezin met 12 kinderen uit Blankenberge dringend op zoek naar nieuw huurhuis: "We staan vanaf 1 augustus op straat" do 20 jun 16:21
Herbeleef dag 2 van Graspop: modder neemt stilaan festivalterrein over, 15 mensen maken gebruik van noodopvang (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated:

Views: 6192

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.